Sydämen vajaatoiminnan palliatiivista hoitoa harkitaan pitkälle edenneessä vajaatoiminnassa silloin, kun sydämen vajaatoiminta rajoittaa merkittävästi potilaan elämää.
Palliatiivisen hoidon päätös voidaan tehdä Tays Sydänsairaalassa vuodeosastohoitojakson aikana tai sitten perusterveydenhuollon lääkäri tekee lähetteen Tays Sydänsairaalan vajaatoimintapoliklinikalle palliatiivisen hoidon arvioon.
Palliatiiviseen hoitoon soveltuvat potilaat, joilla on vaikeat NYHA IV-tasoiset oireet optimaalisesta lääkehoidosta huolimatta ja potilaan ennuste on huono. Potilas ei myöskään sovellu sydämensiirtoon tai mekaaniseen apupumppuhoitoon.
Merkinnät sairauskertomukseen
Jos palliatiivisen hoidon kriteerit täyttyvät, tehdään sairauskertomukseen diagnoosi Z51.5 Palliatiivinen hoito. Potilaan kanssa käydään keskustelut palliatiivisesta hoidosta ja sen sisällöstä, tehdään hoidonrajaukset ja sairaskertomukseen hyvät merkinnät perusteluista. Vajaatoimintapoliklinikan tai osaston lääkäri ottaa yhteyttä palliatiiviseen yksikköön oirehoidon jatkosuunnitelman tekemiseksi. Palliatiivisesta yksiköstä potilaalle muodostetaan jatkossa yhteys perusterveydenhuoltoon (mm. lupa-/tukiosastopaikka terveyskeskukseen) sekä varmistetaan saumaton ja laadukas oirehoidon toteutus hoitopaikasta riippumatta.
ICD-tahdistinpotilaat
Tarvittaessa ICD-tahdistimen iskuterapiat otetaan päältä rauhallisen vajaatoiminnan loppuvaiheen takaamiseksi.
Palliatiivisen hoidon konsultaatiotiimin lääkäri (arkipäivisin): 03 311 63161
Palliatiivisen hoidon konsultaatiotiimin sairaanhoitaja (arkipäivisin): 03 311 64708
Tays Hatanpään palliatiivisen konsultaatiotiimin yhteystiedot (yht.otot virka-aikaan),
pall. sh 044 4858 634 ja pall. lääkäri 044 4858 486
2 ajatuksia aiheesta “Palliatiivinen hoito”
Mielestäni hyvä.
Kanta-Hämeessä ei ole vielä toimivaa palliatiivisen hoidon polkua - tässä on yksi kehittämishaaste.